dimarts, 3 d’abril del 2012

Salvem es Trenc, un munt de preguntes

Se’n diu “Balearització” de la destrucció sistemàtica del litoral, cercant un rendiment turístic. S'ensenya a les universitats com exemple del que no s’ha de fer.
I és que a les Balears es van fer veritables salvatjades, i tenim un litoral cosit d’hotels per a que gent forana passi uns dies bevent cervesa ajagut al sol i se’n torni al seu país amb la pell en carn viva i ressaca. Lo fotut del cas és que ens ho van vendre com la panacea: diner fàcil, els turistes van passar a ser la nostra raó d’existir i es va encaminar cap a ells tota la nostra energia.
Un racó de Mallorca se’n va lliurar d’aquesta follia: L’arenal que va des de Sa Ràpita a Sa Colònia de Sant Jordi. Una platja encara verge. Només pins, aigua cristal·lina i arena fina. Un espai encara familiar.
Ara volen construir a Sa Ràpita, un macro-hotel (de luxe, això si!) amb 1200 places.
Podeu llegir la notícia aquí.
Se que molta gent diu que “Ja era hora” que Campos tengués un hotel. És aquesta gent que s’ha cregut aquesta història de que la raó de ser dels Mallorquins és abocar-nos a la gent de fora, a qualsevol preu.
Quin és el preu que pagarem per a aquest hotel?
Donarà feina, és veritat. La notícia parla de 200 llocs de feina. Però com serà aquesta feina? Sabeu que als hotels del Maresme ja es paguen 300 € al mes per treballar 38 hores setmanals? És aquesta la feina que necessita la gent de Campos? Convé que els nostres joves abandonin els estudis i es posin a fer llits per a turistes cobrant 300 € al mes? Ens fa més forts dependre d’aquest turisme?
I qui farà feina en aquests llocs? Voleu dir que no duran gent de fora per fer feina aquí? (gent disposta a sous baixos per a feines extenuants) Algú vos ha fet creure que les feines de més responsabilitat seran per a gent de Campos? Que coneixereu el gerent d’aquest hotel?
Creieu que els cuiners d’aquest hotel compraran la verdura a plaça? Vos han convençut de què augmentar més el turisme serà una solució? Realment la gent de Campos s’ha cregut que d’alguna manera aquesta bestiesa els enriquirà?
Sigueu sincers: a qui enriquirà aquest hotel? A nosaltres? A la gent normal?
I d’on trauran l’aigua per a tanta gent? I els residus? Què trobarem ara a la platja, si els que la visiten són gent que no estima aquest lloc? Trobau que aniran alerta a no embrutar-la? O que pensaran que tanmateix pels doblers que paguen per estar aquí ja se’n poden encarregar uns altres de tenir-ho net?
Sabeu què suposarà per a nosaltres aquest hotel? I quan hagin fet aquest hotel, com que ja no ve d'aquí… quant tardaran a venir-ne més?
Sa Ràpita fins ara ha estat un lloc familiar. On els nins podien anar sols en bicicleta pel carrer, i les al·lotetes anaven a festejar al “trampolin” als vespres, i els pares estaven tranquils. Anàvem a la platja i més o manco ens posàvem sempre al mateix lloc i ens anàvem saludant tots.
Deixareu els vostres fills adolescents fer una volta el dia de les festes de Sa Ràpita? Estareu tranquils?
Arribaran els turistes per la carretera serpentejant de s’Estanyol? O travessaran Campos autobusos i més autobusos de gent que cerca sol i platja i luxe? Faran una carretera de tres carrils perquè arribin? Quants camins arrasaran per que els turistes arribin còmodament? Penseu que s’aturaran a comprar a Campos, i que per això compensa destruir la platja?
És aquest el país que volem? És això el que ens convé? Ser un decorat més o menys exòtic per a turistes amb més poder adquisitiu?
Ens compensa, aquest hotel? Esteu segurs que val la pena?
És cert que ara, amb el mateix partit governant a tot arreu és més difícil aturar-los els peus, però és impossible? Vull dir que si que és veritat que tenen majoria, però en total, hi ha més mallorquins que no els han votat que mallorquins que sí que els han votat. Això no compta? No és possible que si tothom s’hi oposa amb força aconseguim aturar-ho? Que tenguin por de perdre els seus votants si continuen per aquest camí?
No us enganyeu, i penseu fredament en la següent pregunta:
Quanta gent s’està embutxacant una murterada de doblers per a destruir-nos el poc que ens quedava? Com és que no els cau la cara de vergonya, com és que encara hi ha gent que els saluda pel carrer?

He de confessar que anit m’ha costat dormir. No puc evitar pensar que deixaré als meus fills un món pitjor que el que vaig trobar jo. No puc treure’m del cap que destruirem un dels darrers llocs de pau que queden a Mallorca, per mor de l’avarícia insaciable de gent que no és d’aquí i no l’importa ni el nostre benestar, ni la nostra cultura, ni el nostre país.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Fá molta anys que coneixo la platja d'es Trenc. Recordo la lluita que els mallorquins vàreu sostenir per tal d'aconseguir salvar-la. No tinc pas cap dubte que si lluiteu per el que és vostre ho tornareu a assolir.
Els que ara governen són, encara que no ho assemblin, persones que ben segur que tenen un mínim de sensibilitat. Si Mallorca perd quelcom com Es Trenc, qui serà el valent que tingui el coratge d'explicar als seus fills i néts com n'era de maravellosa aquesta illa abans de vendre-la per quatre sous.
Força! de part d'un català que, com molts d'altres, estima molt Mallorca i les seves gents.