Aquest vídeo de national Geografic penjat al youtube mereix un comentari:
Un leopard femella caça un babuí també femella. Resulta que la víctima estava prenyada i pareix quan el leopard la mata. Aleshores el leopard s'oblida de la seva presa, i comença a tenir cura del bebè, l'acarona, l'abriga, el llepa...
En el foro on vaig trobar això hi ha una encesa disputa sobre si el que passa aquí és una mostra d'instint salvatge o de compassió animal.
A mi m'agrada pensar que som bons per naturalesa, que la compassió no és cap complicat mecanisme cultural sinó un impuls innat. Vosaltres què penseu?
4 comentaris:
Veritablement...misteris de la natura..Jo ho deixo així.En una conferència que vaig anar, el conferenciant parlava de com la mare d'una animal o au, no recordo quin era,eliminava(matava) tot just nascuts, un dels seus fills per tal que un d'ells pogués sobreviure. Instint? Deformació de l'instint per les circumstàncies ambientals? Fins divendres
Que jo sàpiga l´instint animal no hi enten de compassió. Fins i tot molts animals ataquen directament a les cries, precisament més vulnerables.
L´exemple del video és conmovedor, però per molt que sobti, la natura seguirà sent implacable per als febles. Qui alimentarà el babuí ? serà acceptat per altres lleopards que no l´han vist néixer ?
....
Jo no gosaria fer cap afirmació, penso que ni persones molt expertes gosen parlar en termes tan absoluts.
El que jo diria és que certes atribucions que els fem als animals, són creacions humanes (compassiu, instintiu, salvatge, tendre...). Jo, més aviat, parlaria de mecanismes adaptatius, que els humans també tenim. Potser una mica més sofisticats, però adaptatius al cap i a la fi.
Després d´escriure el comentari em vaig recordar el video altra vegada al trobar aquesta frase "la natura és implacable amb els febles" al llibre "El naixement d´una nova consciència" de l´Eudald Carbonell (Investigador principal a les coves d´Atapuerca i director de L´Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social).
Segons diu, l´evolució ha fet que els primats dominem el medi de forma que ja no hem de competir per subsistir (almenys aquest és el cas general del 1er món).
I això fa que les conductes violentes desapareixin mica en mica en favor de les conductes socials, o que nosaltres entenem per "humanes".
Les bèsties i animals en llibertat encara han de recórrer (o desfer) un llarg camí fins arribar a la no violència. Ens agradi o no, ells no es poden permetre la compassió per subsistir.
Però jo no m´explico el cas del video........
Publica un comentari a l'entrada